Friday, July 15, 2016

Salam Aidilfitri 1437

Dengan Nama Tuhan yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Lamanya sudah tidak membebel disini. 
Niat di hati ingin kembali seperti dahulu. 
Memujuk manusia dan diri sendiri dengan kata-kata disini. 
Tetapi sayangnya mungkin juga ini entri yang terakhir.

Sejak dua menjak ini oh bukan. Sejak tahun lepas sebenarnya,
Hamba takut benar orang judge tulisan hamba
Dan takut benar orang terminat hamba hanya dengan tulisan Haha
Perasan. 
Maaflah manusia yg terpatah jiwa ini tidak layak menerima segala kebaikan tuan dan puan.

Marilah keluar dari dunia virtual dan berkawanlah dengan hamba di dunia nyata. 
Selepas itu nak menghukum mahupun terjatuh hati itu semua kita akan lakukan bersama.
InshaAllah.

Dan mungkin untuk yg terakhir kalinya. 
Hamba mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. 
Maafkan segala salah dan silap yang hamba perasan mahupun tidak.
Sesungguhnya tiada seorang manusia pun yang hidup dalam dunia ini sengaja mencari masalah dengan manusia.

Kutlah ada terhutang duit mahupun perasaan (?????) 
Boleh lah contact hamba di ilusihati@gmail.com
Siapa yang nak berkongsi feelings while listening to Kodaline pun boleh No problem InshaAllah.

Jaa..Matta! 
(Jumpo laie)



さようなら !
Sayonara!



Wednesday, February 24, 2016

On hiatus.

Dengan Nama Tuhan yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang

On hiatus


Nah. Bunga putih dan biru,
Sebagai pengganti andai ada yang merindui.

Saturday, July 11, 2015

Book Review: Kota Teroris Zodiak

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Akhirnya bertemu juga sister dengan sebuah buku indie yang menarik perhatian sister.

Sister kena akui lah sister suka baca buku yang ada plot lawan2 ini. 
So malas dah lah sister nak baca buku yang tak ada pukul memukul ini. Nanti sister kata buku tu tak best. Ada pula yang terasa nanti. 

KOTA TERORIS ZODIAK oleh Amirul Idham


SPOILER ALERT!

Simple sahaja plotnya.
Seorang pemuda psiko yg hidup untuk membalas dendam kepada manusia2 talam dua muka yang bertanggungjawab ke atas kematian ibu ayahnya.
Dan bagaimana pihak polis yang diketuai oleh Hero Shah menangkap Zodiak yang licik.

Kah. Rasa macam tengah tulis sinopsis untuk buku nilam sekolah.

Tapi yang menjadikan buku ini lain sikit bila penulis buatkan nyawa itu terlalu murah. 
Sekelip mata 20 orang terbunuh. 
Sekejap je dah 279 followers mati.
Tup tup famili semua terbunuh.
Kepala hancur, bakar, letupan. 
Semuanya nampak normal.

Dan gaya pembunuhannya memang nampaklah Zodiak ini memang sakit jiwa betul. 

Yang paling menikam jiwa.
Bila Zodiak sembelih anak satu watak talam dua muka ini dan golekkan kepala anaknya ke kaki dia.

Blergh.
Nasib baik ini adalah a writing.
Kalau lah cerita atau video.
Memang sister akan cucuk mata sister seterusnya mata director cerita tu sekali. 

Tapi malangnya sister boleh agak siapa Zodiak sebenarnya sejak daripada awal kemunculannya lagi.
Mungkin plotnya yang terlalu simple mengurangkan unsur2 kezutan.

Unsur kezutannya pada gaya Zodiak membunuh watak2 talam dua muka yang sememangnya rare lah. 
Siap terkeluar habis usus isi perut bagai.

Tapi sister macam tak boleh terima bila konco2 Zodiak baling bom ke dalam liang lahad masa nak turunkan mayat dan kebumikannya.

Lepas baca tu, 
Sister kena rehat sekejap sambil tenangkan fikiran.

'Sister. Ini tipu je sister. Realitinya mana ada orang sampai hati buat kacau kat tanah perkuburan. Apa nak kena direct azab dari Tuhan?'. 

Satu lagi rasa macam tak berapa nak logik.

'Agak2 boleh ke kita kepit tangan pihak lawan kita dengan ketiak sampai pihak lawan tu rasa sakit betul dan boleh bantutkan pergerakan dia? Boleh ke?'

Cuba try kat kawan sebelah. Boleh tak agak2.

Sebenarnya banyak lagi yang power sister nak share tapi tak adil lah pada Penulisnya kan. 

Whatever it is, sister rasa sangat cool kerana mempunyai buku ini dalam collection sister. Kah.

'Hati aku ini dah hangus terbakar oleh api neraka. Takda apa yang boleh memadamkan api yang dah pun hangus membakar hati aku'
-Zodiak.

Dan sebenarnya.
Manusia2 yang bertindak seolah tidak mempunyai hati itu
Adalah manusia yang tidak pernah diisi hatinya dengan kasih dan sayang manusia lain.

Oleh itu. Satu ja sister nak pesan.

Marilah sebarkan bahagia.
Spreads unconditional love and unlimited kindness to the world. 
Yosh!

Ps : sebab tu lah jugak ke sister suka tengok cerita Ultraman dengan Ip Man. Sebab ada lawan2. Baru perasan. 
Haih. Sister ini tak ayu langsung. 

Monday, January 13, 2014

Takdir 2 : My two cents

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang


Two words : Pathetically Awesoooooooome!!

Hero : Angkasa Sakti
Geng Hero : Aizan Fahmi. Panglima Endless. Ketua Perang Izrayel Junjuki.
Mughirah Syu'bah. Panglima Ashok dan Panglima Arnav.
Ruh Faizan. Rib'i Amir. Khalid Al Walid. Ezakiel. Etc.
Kiai Songo : Kiai Hutan. Kiai Alam. Kiai Laut. Kiai Sunyi. Pertapa Arjuna. Fathan Auni. etc.

Kepala Geng Jahat : Sang Asura
Geng Jahat : O zero. Long Berk. Rafael. Makhluk Genetik.
Munafik : Hisyam Wakeel 

Hebat sangat tak tahu nak kata apa.
Novel ni memang bawa kita jauh dalam imaginasi
Macam mana diorang lawan dengan makhluk genetik.
Siap darah yang tersembur pun diorang boleh libas
Menjadi peluru and kena pulak pada geng Asura.

Kepercayaan diorang pada Allah 
Yang sangat kukuh.
Sangat mendalam.
Ukhwah watak2 ni yang sangat kuat.

'kalau benar cintakan kami, maka berjuanglah bersama kami hingga ke akhirnya'
Kata2 Aizan Fahmi pada Angkasa Sakti

Memang banyaklah kisah peperangan.
Sebab Sang Asura tu nak hapuskan Agama Langit.
Hero and the Geng lah yang mempertahankan Agama Langit.

Satu benda boleh puji Penulis ni.
Bila dia tulis aksi2 diorang berlawan.
Memang boleh melopong.
Lagipun diorang ada kuasa yang luas biasa.
Tumbukan Alam. Tombak Naga.
Yang paling hebat kat sini Jeneral End less.
Duduk diam pun boleh membunuh.
Aura dia memang hebat.

Rasa macam nak nangis.
Sebab hebat sangat.

Watak yang paling menyentuh jiwa End less lah.
Novel 1 dia masih belum beriman lagi dengan Agama Langit.
Dia pengikut Sang Asura.
Tapi most respected lah berbanding jeneral yg lain.
Pertengahan plot Novel 1.
Dia buat kejutan dengan menolong pihak Agama Langit 
Yang hampir tewas masa lawan dengan Geng Sang Asura. 
Itulah permulaan dia untuk menerima Agama langit.

Oh. Cukuplah spoiler ni.
Ke nak lagi ? Bhahaha
Walaupun Angkasa Sakti tu hero.
Penulis tak berjaya menambat hati pembaca (saya)
Dengan kehebatan Angkasa Sakti
Tak minat dia. Kbai
Sebab apa tau ?
Sebab dia teruji dengan 'wanita solehah'
Satu. Puteri Maisarah.
Satu. Izzati apantahnamanyatakingat

Ada satu part tu kan.
Dia hampir mati terkena serangan pasukan elit makhluk genetik.
Geng dia yg lain dah macam tak dapat tumpukan perhatian dah ni.
Sebab risaukan dia yg terkena serangan dahsyat tu.

Tapi dia tak mati. Sebab apa? Sebab apa?
Sebab serangan tu terkena pada permata 
Yang dihadiahkan Puteri Maisarah-'cinta dalam diam' dia
What ? Rasa macam tengah tengok cerita hindustan. 
kbai lagi.

Another two words : Endingnya Ntahpape.

Frust sangat rasa macam nak makan orang.
Sampai ke 'ceritera terakhir'
Apa yang dicari dalam novel ni langsung tak jumpa.

Sejak novel 1 saya tunggu pembalasan Sang Asura.
Terkecewa sebab dah sah2 lah tak ada dalam novel pertama.
Waktu tu tak tahu lagi ni novel yang ber'logy'
dan terkecewa lagi sebab dalam novel 2 pun tak ada oi.
Sang Asura tak kalah lagi. Walaupun O Zero. Long Berk dah mati !!!

Bila baca kulit belakang.
Novel kedua daripada trilogi Takdir bla bla bla.
Aimi. Trilogi! bukan dwilogi!

Kalau Sang Asura dah kalah dalam novel kedua.
Pastu Hilal Asyraf nak tulis menda dalam novel ketiga ?
Patutlah cepat je keluar novel takdir 3.
Idea/ilhamnya dah ada.
Sampai pembaca pun dah tahu apa.

Sebab tu lah aku suka baca novel dari belakang !
Tak lah terasa macam nak makan orang sangat.
Sebab dah tahu. walau macam mana pun plot dia berkembang.
Ia akan tetap berakhir macam tu !

I hate u Takdir 2 !
Semata sebab Sang Asura tak kalah lagi. Haha
Tak adalah. Novel ni sangat bagus sebenarnya. (big applause)
Tabik Hilal Asyraf.
Pemikiran dia bukan seperti manusia biasa2.
Dia ada anugerah istimewa yg Allah kurniakan padanya.
Sejujurnya.Saya tak boleh/dapat adapt cara dia handle sesuatu hal.
Tapi sangat meminati dia dalam penulisan novel aksinya.

Hero. Takdir 1. Takdir 2.

Takdir 2 : Percaya yang Tidak Sirna
9.5/10 bintang.

.2 hilang sebab watak Angkasa Sakti
.3 lagi hilang sebab endingnya yang tak sekuat plot perkembangan.
Plot yang awalannya pun dah hebat sebenarnya.
Tiba2 endingnya merudum sedikit.

*amboi. sedap je kritik orang*

Tapi jangan risau.
Duit anda tidak akan membazir.
Bagi yg meminati cerita superhero seperti saya lah.